Dan Cristian Padure Eypx0vcmoow Unsplash

MERE VIDEN

BÆLGFRUGTER I DET PROFESSIONELLE KØKKEN

I januar 2021 fik Danmark nye kostråd, der for første gang sætter klimaet på den kostbaserede dagsorden. Det betyder, at vi danskere skal spise betydeligt mere planterigt og ikke mindst indtage langt flere bælgfrugter.

I dag spiser vi danskere kun 5 g tilberedte bælgfrugter om dagen, og der er derfor lang vej til at nå Fødevarestyrelsens anbefaling på 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. Storkøkkener og kantiner kan være med til at hjælpe danskerne med at øge deres indtag af de næringsholdige proteinbomber ved at integrere flere bælgfrugter på menuen.

Kom godt i gang med bælgfrugterne

Plantebaseret Videnscenter tilbyder derfor 7 korte læringsvideoer (45 min. i alt), opdelt i emner, der inspirerer og vejleder køkkenfaglige til at bruge flere bælgfrugter i køkkenet. Værtinderne er kok Inger Kjærgaard og madformidler Trine Krebs. Læringsvideoerne er gratis og kan suppleres med forskellige forløb med Inger og Trine. For eksempel et opfølgende webinar med Q&A eller en intensiv dag i køkkenet, hvor Inger vejleder i både kogning, tilsmagning og anretning samt giver gode praktiske råd, der passer til jeres køkken.

Bælgfrugter 1 – Introduktion

DANSKE ØKOLOGISKE PROTEINER - FRA MARK TIL MUND

Der er i disse år i Danmark og store dele af verden fokus på, hvordan vi kan leve mere klimavenligt i vores hverdag. Ikke mindst vores ernæring får stadig større opmærksomhed i den sammenhæng, og med god grund, særligt i nutidens vestlige lande, hvor vores fødevareforbrug dagligt sætter væsentlige klimaaftryk.

I kataloget "Danske økologisk proteiner - fra mark til mund" vil vi give indblik i de tilgængelige danskproducerede økologiske proteinafgrøder, som er bedst egnede til fødevareproduktion. Kataloget vil kort præsentere afgrødernes karakteristika, dyrkningsmæssige aspekter, anvendelses- og forarbejdningsmuligheder, kvalitetskrav og salgsklargøring til human ernæring. Ligeledes samler kataloget henvisninger til relevante aktører i kæden og til yderligere information og indeholder sidst men ikke mindst inspiration til tilberedning af proteinrige råvarer.

ØKOLOGISKE GRØNNE PROTEINER

SKØNNE OPSKRIFTER MED BÆLGFRUGTER

I nedenstående hæfte har vi samlet en perlerække af opskrifter med økologiske bønner, linser og ærter, som alle er sunde og nemme at gå til. De indeholder alle friske eller tørrede bælgfrugter og er derudover fyldt med lækre krydderurter, krydderier og sprøde grøntsager. De er fulde af farver, og der bør være en ret for enhver smag! Ud over dejlig smag og konsistens tilfører bælgfrugterne retterne protein, kostfibre, vitaminer og mineraler. Læg dertil, at bælgfrugter er en miljøvenlige, bæredygtige fødevarer: et klimavenligt alternativ til kød, som kan nydes med god samvittighed.

Glæd dig til at komme i gang med opskrifterne, som alle er udviklet af kok og opskriftsudvikler Inger Kjærgaard.

FORBRUGERGUIDES: HVAD KAN DU GØRE FOR AT FREMME DEN GRØNNE UDVIKLING?

Som supermarkedskunde, cafégæst, restaurantbesøgende eller kantinebruger kan du have overraskende stor indflydelse på udbuddet af de plantebaserede valgmuligheder.

De tre forbrugerguides hjælper dig med at gå i konstruktiv dialog og give konkret feedback samt giver idéer til, hvordan kantinen på din arbejdsplads, dit foretrukne spisested eller din lokale dagligvarebutik kan udvide deres plantebaserede udvalg.

Hvis vi alle bliver bedre til at give feedback – både for det gode og mindre gode – kan vi virkelig gøre en forskel for at fremme den grønne udvikling. Og så føles det også godt at gøre en forskel selv.

Luk (Esc)