Det professionelle køkken

Herunder får du gode råd og tips til flere grønne måltider i professionelle køkkener:

Se vores plakat over danske bælgefrugter. Der er billede og beskrivelse af de forskellige sorter. Bliv klogere på struktur, smag og anvendelse.

Se vores plakat med 10 grunde til at vælge plantebaseret kost. Du kan printe plakaten ud og hænge den i enten køkkenet til personalebrug, til elever eller kursister eller ude i din kantine.

Se vores titelgenerator til plantebaserede retter og brug den som et værktøj, når du skal finde på et navn til din plantebaserede mad.


Opskriftshæfte

Aarstiderne, KøkkenKultur og Plantebaseret Videnscenter har i samarbejde udviklet dette opskriftshæfte til køkkener på højskoler og frie fagskoler for at give inspiration til grønne retter.

Opskriftshæfte Aarstiderne

Inspirationskatalog

I kataloget gennemgår vi produkter og råvarer, der er særlig egnede i det plantebaserede køkken. Du finder inspiration til anvendelse og appetitlig navngivelse af retter.

Skærmbillede 2023 10 27 Kl. 11.50.12

Flere grønne måltider

I pjecen her får du inspiration, viden og gode råd til en nem opstart til at lave flere grønne måltider i professionelle køkkener. Grønne måltider handler om smag.

Skærmbillede 2023 10 27 Kl. 12.01.22

Idékatalog til grønnere kantiner

Offentlige og private kantiner arbejder i stigende grad på at reducere CO2-udledningerne på deres fødevareindkøb – og giver ikke meget plads til kød både frokost og aften med mindre det bruges som krydderi.

Idekatalog til grønnere kantiner

Opslagsværk til bedre navngivning af plantebaserede retter

I dette opslagsværk kan du læse om, hvordan du igennem mere appetitlig navngivning kan nudge folk til at købe flere plantebaserede måltider.

Opslagsværk til bedre navngivning af plantebaserede retter

Pjece om ernæring på plantebaseret kost

Læs om fordelene ved at lave 100% plantebaserede retter. Det kan spises af alle uanset livsstil, mælkeallergi og trosretning. Desuden er der mange sundhedsfordele, da den er rig på fibre og lav på mættet fedt.

Pjece om ernæring på plantebaseret kost

Bælgfrugter i det professionelle køkken

I januar 2021 fik Danmark nye kostråd, der for første gang sætter klimaet på den kostbaserede dagsorden. Det betyder, at vi danskere skal spise betydeligt mere planterigt og ikke mindst indtage langt flere bælgfrugter.

I dag spiser vi danskere kun 5 g tilberedte bælgfrugter om dagen, og der er derfor lang vej til at nå Fødevarestyrelsens anbefaling på 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. Storkøkkener og kantiner kan være med til at hjælpe danskerne med at øge deres indtag af de næringsholdige proteinbomber ved at integrere flere bælgfrugter på menuen.

Kom godt i gang med bælgfrugterne

Plantebaseret Videnscenter tilbyder derfor 7 korte læringsvideoer (45 min. i alt), opdelt i emner, der inspirerer og vejleder køkkenfaglige til at bruge flere bælgfrugter i køkkenet. Værtinderne er kok Inger Kjærgaard og madformidler Trine Krebs. Læringsvideoerne er gratis og kan suppleres med forskellige forløb med Inger og Trine. For eksempel et opfølgende webinar med Q&A eller en intensiv dag i køkkenet, hvor Inger vejleder i både kogning, tilsmagning og anretning samt giver gode praktiske råd, der passer til jeres køkken.

Luk (Esc)