
Om Plantebaseret Videnscenter
Organisationerne bag
Plantebaseret Videnscenter er stiftet af Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening i september 2020. Målet er at styrke den faglige specialistviden inden for plantebaseret omstilling, der allerede eksisterer i de to organisationer i dag, foruden at styrke samarbejdet med andre aktører om denne omstilling.
Fokus er på forskningsprojekter, undersøgelser, vidensdeling, afprøvning og erfaringsudveksling om alt, hvad der relaterer sig til omstillingen mod flere plantebaserede fødevarer.
Dansk Vegetarisk Forening er den centrale danske aktør inden for fremme af plantebaseret kost og har faglig ekspertise inden for bl.a. ernæring, bæredygtighed, markedstendenser og forbrugeranalyser. Foreningen blev grundlagt i 1896 og favner både vegetarer, veganere, fleksitarer og alle andre, der støtter grønnere kost.
Økologisk Landsforening er den centrale danske aktør inden for økologisk, bæredygtig fødevareproduktion og har faglig ekspertise indenfor bl.a. landbrug, marked, forbrugeradfærd, food service, eksport og bæredygtighed. Foreningen har eksisteret siden 1981 og har siden da været drivkraften for, at økologien har udviklet sig til at være én af Danmarks styrkepositioner.
Advisory Board
Ernæring
Anne Dahl Lassen, seniorforsker, forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme, DTU Fødevareinstituttet
Måltidspraktiker
Trine Krebs, chef i Food Organisation of Denmark (FOOD)
Fødevarevirksomheder
Søren Ejlersen, co-founder af Aarstiderne, Haver til Maver
Offentlige køkkener
Michael Allerup, enhedschef på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, næstformand i Kost og Ernæringsforbundet
Plantebranchens repræsentant
Stella Staunstrup, sekretariatschef i brancheforeningen for plantebaserede fødevarer
Foodservice
Jakob Zeuthen, bæredygtighedschef i Danske Restauranter og Caféer
Landbrug og innovation
Inger Bertelsen, faglig leder, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Forbruger og detailhandel
Eline Marie Nielsen, Netto/Salling Group
Måltidssystemisk forandring
Line Rise Nielsen, direktør og partner, Changing Food
Økologisk Landsforening
Rasmus Prehn, chefkonsulent, Økologisk Landsforening
Engros og storkøkken
Søren Kyed, udviklingschef, Dansk Cater