Planterig forplejning til ældre og patienter (København)

Nærbillede af en økologisk vegetarisk pastaret, der bliver tilberedt af en kok.

Arrangementsinfo

Tid

22. Maj 2025 kl. 13.00 - 17.00

Lokation

DTU SKylab, Centrifugevej 374, 2800 Kongens Lyngby. Rum: ARENA

Arrangør

Plantebaseret videnscenter

Pris

Gratis

Program

Velkommen til en eftermiddag med fokus på hvordan vi kan skabe grønnere og mere planterige måltider til ældre og patienter i den offentlige forplejning ved at optimere brugen af grønne proteiner fra plantebaserede fødevarer. 

Konferencerne afholdes på baggrund af et samarbejdsprojekt mellem Plantebaseret Videnscenter, DTU Fødevareinstituttet, Øko++ samt Herlev og Gentofte Hospital, Ernæringsenheden. Projektet er støttet af Plantefonden. 

Det overordnede formål med projektet ”Øget brug af bælgfrugter og andre proteinrige plantebaserede råvarer i forplejningen til ældre og patienter” har været at opbygge viden og udbrede erfaringer med at anvende flere proteinrige plantebaserede råvarer i den offentlige ældre- og sygehusforplejning. 

Projektet består af en række delelementer der samlet præsenteres på de to konferencer i hhv. Århus d. 13. maj og København (DTU i Lyngby) d. 22. maj 2025. Begge dage kl. 13-17.

Du vil i løbet af eftermiddagen blive præsenteret for:

  • Best Practice erfaringer fra kommunale og regionale køkkener der har arbejdet med at implementere flere grønne proteiner i forplejningen, samt erfaringer fra international praksis.
  • Ernæringsmæssige overvejelser og evidens omkring planterig forplejning til småtspisende ældre og patienter
  • Køkkenfaglig praksis omkring udvikling af i alt 20 grundopskrifter, der gør brug af økologiske, proteinrige plantebaserede råvarer med fokus på primært uforarbejdede bælgfrugter, nødder og frø.
  • Som en del af udviklingen er der gennemført smagsbedømmelser blandt ældre borgere, og du vil blive præsenteret for borgernes vurdering af retterne.
  • Køkkenernes vurdering i relation til implementering af opskrifterne
  • Økonomisk og klimamæssig betydning ved at implementere flere plantebaserede proteiner i forplejningen
  • Eksempel på en planterig ugemenu, der lever op til anbefalinger for energi- og proteinrig kost, med baggrund i de udviklede opskrifter.
  • Ledelsesmæssige overvejelser ved at ændre køkkenpraksis og gå foran med en grønnere menuplan som standard.
  • Afsluttende paneldebat med fokus på hvordan vi kommer videre i omstillingen mod brugen af flere grønne proteiner.

Og endelig vil der i pausen blive serveret smagsprøver på nogle af de udviklede retter.

 

Tilmelding kan også foretages ved at klikke på nedenstående link:

Tilmeld dig arrangementet i København (DTU) d. 22. maj her

Deltagelse er gratis.  

Målgruppen er køkkenledere, ernæringsassistenter, kliniske diætister og øvrige sundhedsprofessionelle der arbejder med forplejning til ældre og patienter, samt kommunale og regionale ledere og konsulenter med ansvar for madservice og bæredygtig udvikling.