Det professionelle køkken
Plantebaseret kost i det professionelle køkken.

Kom godt i gang med bælgfrugterne
Plantebaseret Videnscenter har udviklet 7 korte læringsvideoer (45 min. i alt), opdelt i emner, der inspirerer og vejleder køkkenfaglige til at bruge flere bælgfrugter i køkkenet. Værtinderne er kok Inger Kjærgaard og madformidler Trine Krebs.
Find videoerne her:

Tips til at få mere grønt og plantebaseret på menuen
Få 3 konkrete tips til at få mere grønt og plantebaseret på menuen, så du stadig holder gæsterne glade
1. Husk umami, proteinrige kilder og mange sensoriske elementer fra hele planteriget
2. Gør det plantebaserede til standardvalget og hav kødet som tilvalg
3. Fremhæv smage, ingredienser og tilberedning i stedet for at kalde det ’vegansk’
Videoen er baseret på indsigter fra projektet Forbrugerdrevet Innovation for den Grønne Omstilling. Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.

Opskriftshæfte
Aarstiderne, KøkkenKultur og Plantebaseret Videnscenter har i samarbejde udviklet dette opskriftshæfte til køkkener på højskoler og frie fagskoler for at give inspiration til grønne retter.
Inspirationskatalog
I kataloget gennemgår vi produkter og råvarer, der er særlig egnede i det plantebaserede køkken. Du finder inspiration til anvendelse og appetitlig navngivelse af retter.
Flere grønne måltider
I pjecen her får du inspiration, viden og gode råd til en nem opstart til at lave flere grønne måltider i professionelle køkkener. Grønne måltider handler om smag.
Idékatalog til grønnere kantiner
Offentlige og private kantiner arbejder i stigende grad på at reducere CO2-udledningerne på deres fødevareindkøb – og giver ikke meget plads til kød både frokost og aften med mindre det bruges som krydderi.
Pjece om ernæring på plantebaseret kost
Læs om fordelene ved at lave 100% plantebaserede retter. Det kan spises af alle uanset livsstil, mælkeallergi og trosretning. Desuden er der mange sundhedsfordele, da den er rig på fibre og lav på mættet fedt.
Flere materialer til download

Grøn efteruddannelse

Best practice ved omlægning til planterig forplejning til patienter og ældre

Mere grønt på menuen i foodservice

Se vores plakat over danske bælgfrugter
Der er billede og beskrivelse af de forskellige sorter. Bliv klogere på struktur, smag og anvendelse.

Se vores plakat med 10 grunde til at vælge plantebaseret kost
Du kan printe plakaten ud og hænge den i enten køkkenet til personalebrug, til elever eller kursister eller ude i din kantine.

Se vores titelgenerator
Den kan bruges til plantebaserede retter og brug den som et værktøj, når du skal finde på et navn til din plantebaserede mad.

Sæt spot på det grønne
Følg disse simple råd og gør dine måltider sundere og bedre for krop, klima og biodiversitet. Download.

Bælgfrugterne til fremtiden
Se plakaten med bælgfrugterne til fremtidens tallerken og læs bl.a. om hvordan bælgfrugter forbedrer landbrugsjorden gennem kvælstofsfiksering.

Mærk Menuen
Brug piktogrammer i stedet for at anvende ord som vegansk, vegetarisk eller kødfri. Beskriv i stedet retterne.

ÆR’TE IKKE NEMT?
Med den rette omtanke kan andelen af det grønne i måltiderne skrues gevaldigt op.