Plantebaseret kost i det professionelle køkken

I januar 2021 fik Danmark nye kostråd, der for første gang sætter klimaet på den kostbaserede dagsorden. Det betyder, at vi danskere skal spise betydeligt mere planterigt og ikke mindst indtage langt flere bælgfrugter.

Kom godt i gang med bælgfrugterne

Plantebaseret Videnscenter har udviklet 7 korte læringsvideoer (45 min. i alt), opdelt i emner, der inspirerer og vejleder køkkenfaglige til at bruge flere bælgfrugter i køkkenet. Værtinderne er kok Inger Kjærgaard og madformidler Trine Krebs. Find videoerne her:

Opskriftshæfte

Aarstiderne, KøkkenKultur og Plantebaseret Videnscenter har i samarbejde udviklet dette opskriftshæfte til køkkener på højskoler og frie fagskoler for at give inspiration til grønne retter.

Opskriftshæfte Aarstiderne

Inspirationskatalog

I kataloget gennemgår vi produkter og råvarer, der er særlig egnede i det plantebaserede køkken. Du finder inspiration til anvendelse og appetitlig navngivelse af retter.

Skærmbillede 2023 10 27 Kl. 11.50.12

Flere grønne måltider

I pjecen her får du inspiration, viden og gode råd til en nem opstart til at lave flere grønne måltider i professionelle køkkener. Grønne måltider handler om smag.

Skærmbillede 2023 10 27 Kl. 12.01.22

Idékatalog til grønnere kantiner

Offentlige og private kantiner arbejder i stigende grad på at reducere CO2-udledningerne på deres fødevareindkøb – og giver ikke meget plads til kød både frokost og aften med mindre det bruges som krydderi.

Idekatalog til grønnere kantiner

Opslagsværk til bedre navngivning af plantebaserede retter

I dette opslagsværk kan du læse om, hvordan du igennem mere appetitlig navngivning kan nudge folk til at købe flere plantebaserede måltider.

Opslagsværk til bedre navngivning af plantebaserede retter

Pjece om ernæring på plantebaseret kost

Læs om fordelene ved at lave 100% plantebaserede retter. Det kan spises af alle uanset livsstil, mælkeallergi og trosretning. Desuden er der mange sundhedsfordele, da den er rig på fibre og lav på mættet fedt.

Pjece om ernæring på plantebaseret kost

Se vores plakat over danske bælgefrugter

Der er billede og beskrivelse af de forskellige sorter. Bliv klogere på struktur, smag og anvendelse.

Bælgfrugtsplakat

Se vores plakat med 10 grunde til at vælge plantebaseret kost

Du kan printe plakaten ud og hænge den i enten køkkenet til personalebrug, til elever eller kursister eller ude i din kantine.

Plakat 10 Gode Grunde

Se vores titelgenerator

Den kan bruges til plantebaserede retter og brug den som et værktøj, når du skal finde på et navn til din plantebaserede mad.

Titelgenerator (1)

SÆT SPOT PÅ DET GRØNNE

Følg disse simple råd og gør dine måltider sundere og bedre for krop, klima og biodiversitet.

Sæt spot på det grønne (1)

Bælgfrugterne til fremtiden

Se plakaten med bælgfrugterne til fremtidens tallerken og læs bl.a. om hvordan bælgfrugter forbedrer landbrugsjorden gennem kvælstofsfiksering.

Bælgfrugterne til fremtidens tallerken

Mærk menuen

Brug piktogrammer i stedet for at anvende ord som vegansk, vegetarisk eller kødfri. Beskriv i stedet retterne.

Mærk menuen (1)

ÆR’TE IKKE NEMT?

Med den rette omtanke kan andelen af det grønne i måltiderne skrues gevaldigt op.

Ærte ikke nemt (1)
Luk (Esc)